Γάζα: Τουλάχιστον 50 νεκροί από βομβαρδισμό σχολείου – «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές»

Τουλάχιστον 50 οι νεκροί από τον βομβαρδισμό του σχολείου Αλ Φαχούρα στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό νωρίς το πρωί, σύμφωνα με το AFP.

Πρόκειται για σχολείο που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, στο οποίο φιλοξενούνταν χιλιάδες Παλαιστίνιοι. 

Η επίθεση έγινε, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας της Γάζας, τα ξημερώματα και τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους. 

Σχολιάζοντας τον βομβαρδισμό του σχολείου al-Fakhoora, η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα καταστήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για την επίθεση και τα εγκλήματά του κατά των παιδιών και των αμάχων.

Ταυτόχρονα, τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιοι και κυρίως παιδιά σκοτώθηκαν από ισραηλινές βόμβες στην πόλη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, ενώ με βάση την ίδια πηγή, το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως 32 μέλη οικογένειας σκοτώθηκαν από επίθεση σε κτίριο στη βόρεια Γάζα, με τα 19 να είναι παιδιά. 

Από την αρχή των επιθέσεων έχουν σκοτωθεί 12.000 άνθρωποι στη Γάζα. 

Πουθενά στην Γάζα δεν υπάρχει ασφάλεια

Ο διευθυντής του νοσοκομείου αλ Σίφα Mohammed Abu Salmiya δήλωσε ότι μόνο ο ίδιος μερικοί ακόμη, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού και των ασθενών, έμειναν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας που σφυροκοπάται. Ο ισραηλινός στρατός αρνείται ότι διέταξε εκκένωση.

Η εκπρόσωπος της UNRWA Tamara el-Rifai δήλωσε στο Al Jazeera ότι η παλαιστινιακή υπηρεσία προσφύγων δεν βρίσκεται πλέον σε θέση να παρέχει προστασία στους ανθρώπους που προσέρχονταν στα καταφύγια και τα σχολεία της εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών του Ισραήλ κατά του θύλακα.

Μιλώντας από το Αμμάν της Ιορδανίας, η el-Rifai δήλωσε ότι 70 κτίρια της UNRWA έχουν πληγεί μέχρι στιγμής.
Ταυτόχρονα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Mai al-Kaila κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν και να μεταφέρουν πρόωρα και τραυματισμένα μωρά από το νοσοκομείο αλ Σίφα σε νοσοκομεία της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης ή της Αιγύπτου.

Ο al-Kaila δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές προκαλούν χάος στο νοσοκομείο και έχουν μετατρέψει το συγκρότημα σε στρατώνα, καθώς εκκενώνουν όσους βρίσκονται μέσα υπό την απειλή όπλων.
«Δεν υπάρχει κανένα νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας που να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τους τραυματίες και τα πρόωρα μωρά», δήλωσε ο al-Kaila.

«Εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε πλέον προστατευμένοι», πρόσθεσε η el-Rifai, «κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές».

Η εκπρόσωπος της UNRWA δήλωσε ότι παρά τις επιθέσεις στα κτίριά της, δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν τη Γάζα. «Είμαστε πραγματικά μια σανίδα σωτηρίας… δεν πρόκειται να πάμε πουθενά και μένουμε με τους κατοίκους της Γάζας».

Μέχρι σήμερα, 103 υπάλληλοι της UNRWA στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί